vineri, 17 aprilie 2009

Hranirea porcusorului de Guineea




Porcusorul de Guineea va avea acces in permanenta la apa de baut. Este gresita ideea, ca el nu are nevoie de apa. Este o mare diferenta dintre a supravietui, sau a trai sanatos! Desi verdeturile, legumele si fructele contin o cantitate semnificativa de apa, este greu de apreciat ce cantitate de lichide ar asigura nevoile sale zilnice, aceste nevoi fiind influentate si de temperatura mediului, umiditatea aerului, greutatea/starea porcusorului etc.
Alegerea cea mai buna va fi o adapatoare care se poate instala la marginea custii. Porcusorul poate invata usor sa foloseasca adapatoarea, iar noi avem siguranta ca apa nu va fi murdarita sau rasturnata. Sunt mai multe tipuri de adapatori. Atentie mare! Adapatoarea cu cioc de metal este alegerea corecta, cea cu cioc de sticla se poate sparge usor.
Daca nu ai posibilitatea sa-i cumperi adapatoare, poti folosi un vas mai gros si greu pe care nu-l poate rasturna. Porcusorul are talentul deosebit de a murdari si de a rasturna tava cu apa.
Ai un porcusor de Guineea, care niciodata nu a baut apa? Solutia cea mai buna ar fi sa-i oferi posibilitatea de a invata adapatul de la un alt porcusor. Daca acest lucru nu este posibil, in diferite perioade ale zilei i se va duce la gura adapatoarea, la atingere el va simti apa care picura din cioc, va linge apa, si va descoperi modul de folosire a acesteia.
Unde sunt? Este foarte important ca porcusorului recent cumparat sa nu-i schimbam brusc dieta, astfel organismul lui se va adapta fara risc la noua alimentatie. Este preferabil sa primim de la crescator hrana pentru aproximativ o saptamana. In asa fel vom putea amesteca cele doua alimente si vom avea posibilitatea sa trecem treptat la noua hrana, daca schimbarea dietei e necesara.
Porcusorul este sensibil, el devine stresat, daca mediul si/sau dieta lui este radical schimbat. Stresul are un efect negativ asupra sanatatii lui, datorita acestei stari organismul lui devine vulnerabil. Pentru a putea preintampina acest lucru, alimentele noi vom insera treptat in dieta lui, si ii vom oferi un mediu potrivit, stabil.
In salbaticie porcusorul isi petrece majoritatea timpului cu cautarea hranei. Acest comportament este valabil si la cel domestic. Pe langa alte activitati rontarirea fanului este o buna compensare a nevoii de cautare.
Fanul sa fie mereu accesibil! Fanul are un rol deosebit in digestia porcusorului, mentinindu-l sanatos. Se va da fan proaspat in fiecare zi si in tot cursul anului. Hrana special conceputa pentru porcusori nu poate inlocui fanul, oricare tip de hrana ar consuma, fanul trebuie sa fie permanent in fata lui!

Porcusorul de Guineea este un erbivor al carui sistem digestiv e asemanator cu cel al calului, cu cecum voluminos si colon proximal. Necesita hrana vegetala cu un continut mai scazut de proteine, si mai bogat in fibre, continutul inalt de fibre fiind un element esential in dieta lui. Hrana sfaramata cu ajutorul dintilor ajunge in stomacul simplu, din care, datorita volumului relativ redus, alimentele trec repede in intestinul subtire unde are loc digestia si absorbtia proteinelor, a lipidelor si al unei parti a hidratilor de carbon (amidon, zaharuri). Tot aici are loc si absorbtia celor mai multe vitamine, minerale si oligoelemente. Resturile de alimente ramase nedigerate in intestinul subtire trec in prima parte a intestinului gros, numit cecum, unde are loc fermentatia (digestia celulozei) sub influenta florei microbiene, insotit de biosinteza unor vitamine din grupa B. Microorganismele intestinale protectoare din cecum se multiplica si mor in continuu, bacteriile moarte contin multe proteine, ele sunt eliminate prin scaun sub forma de boabe moi, numite boabe cecale (pentru porcusorul care traieste in natura, aceste boabe moi rezultate din prima digestie reprezinta si o importanta sursa de proteine, deoarece plantele care se gasesc in natura, contin putine proteine). Porcusorul, fiind animal coprofag, va consuma din aceste boabe care pe langa alte substante folositoare - bacterii benefice vii, aminoacizi, microelemente, Vitamina K - contin si complexul de vitamine B necesar organismului. Boabele fecale nu contin asemenea substante folositoare.
Cecumul reprezinta aprox. 65 % (!) din tractul digestiv al porcusorului.
Pe langa fanul obisnuit de iarba ii putem oferi si alte tipuri de nutreturi fibroase uscate. Fanul alpin (din zona de deal) contine iarba si plante salbatice cu aroma si gust placut porcusorului. Datorita mirosului de ovaz, fanul de ovaz de culoare verde deschis este apetisant pentru porcusor. Se va cosi la inspicare.
Fanul de iarba poate fi amestecat cu diferite alte specii ierboase, ca tarsaca / obsiga (lat. Bromus inermis), obsiga (lat. Bromus erectus, engl. Brome grass/hay), golomat (Dactylis glomerata, orchard grass/cocksfoot grass), firuta angustifolie (Poa pratensis var. angustifolia, narrow-leaved meadow grass), pir crestat (Agropyron cristatum, Crested Wheat grass), ierbaluta (Phalaris arundinacea, canary-grass), firuta de camp (Poa pratensis, Blue-grass). Fanul cel mai des administrat in tarile de vest este cel de timoftica de lunca * (Phleum pratense*, Timothy-hay*), pe care nu doar porcusorul, ci si alte ierbivore agreaza mult. O alternativa e si fanul de ovaz, de orz si de grau, amestecat, ierburile fiind recoltate pentru fan inainte de formarea bobului (la inspicare). Mai rar ii putem da si porumb uscat, tulpina si frunzele uscate ale plantei tinere (nu groase!). In acest fel el se va familiariza cu noi gusturi, varietatea avand o influenta benefica asupra sanatatii lui.

* Nota: timoftica de lunca poate fi confundata cu coada vulpii (Alopecurus pratensis, Meadow Foxtail), si cu timoftica de stepa (Phleum phleoides - Purple-stem Cat's-tail).


Fanul de lucerna contine mult calciu, consumarea lui exagerata poate avea ca rezultat depunerea calciului in rinichi (100 grame fan de lucerna contine 2200 mg calciu). Amestecat cu fan obisnuit se poate da puilor pana la varsta de patru luni, femelelor gestante si celor care alapteaza. Porcusorul adult care in general consuma hrana speciala pe baza de lucerna, sau primeste frecvent pelete lucerna, nu va avea nevoie de acesta. Daca totusi dorim sa ii oferim, ii vom da mai rar, amestecand o mica parte de fan de lucerna cu fanul obisnuit.
Stand cu spatele pare mai bun! Daca suntem alergici la un anumit tip de fan, sa incercam diferite alte amestecuri de fan. Porcusorul nu se poate lipsi de acest nutret atat de important pentru sustinerea sistemului sau digestiv. Pe langa faptul ca asigura necesitatile nutritionale ale porcusorului, fanul toceste si dintii care sunt in permanenta crestere, si are si rolul de a-l stimula mental.
In salbaticie porcusorii se ascund in iarba inalta, aici se simt in siguranta, protejandu-se de pradatori. Circuland in ea isi creaza adevarate tunele si/sau pasaje supraterane, majoritatea timpului petrecandu-si mancand, participand in mod colectiv la cautarea hranei, alergand in lung si-n lat. Ce gustos e fanul!Sprijinim acest comportament natural la cei domestici, daca pe langa fanul pus in suport, ocazional le oferim cate o mana-doua de fan si in cusca, direct pe talas, peste ascunzatoare/tunel construit din lemn, si/sau in coltul casutei. Se vor bucura, isi vor vara capul in el, se vor imbulzi in jurul lui, se vor baga in el. Pentru ei fanul nu este doar iarba furajera mult agreata, fanul pentru ei e ca un adapost ce creste sentimentul lor de siguranta, stimuland in acelasi timp si comportamentul lor de explorare.

Sa avem grija, ca firele de fan sa nu fie prea groase, cu varfuri intepatoare, deoarece acestea intamplator pot rani ochii porcusorului. Fanul cu fire mai groase si varfuri ascutite vom aseza in suport, in cusca punandu-le doar fan cu fire subtiri si moi (otava, iarba taiata a doua oara).
Daca suntem generosi cu fanul (avem o sursa bogata de fan), si acoperim o parte a talasului cu fan, sa avem grija ca acesta sa fie schimbat la timp. Fanul nu are putere de absorbire si se murdareste repede. Fanul murdar, umed, mucegait cauzeaza tulburari digestive, si este un mediu favorabil de inmultire a bacteriilor, ciupercilor.
Hmmm, ce bine miroase! Daca unul sau altul dintre porcusorii nostri consuma o cantitate prea mica de fan, sau a ajuns la noi dintr-un mediu in care nu a primit fan (din pacate si acest lucru se poate intampla), il putem stimula sa consume, ascunzand in fan cateva fire de verdeata, bucati de legume, modificand din cand in cand si habitatul lor. Reasezand putin diferit accesoriile, sau variandu-le cu altele noi (hamac, tunel, casuta, trepte spre "acoperisul" casutei, etc.) si punand fanul in/pe/langa acestea, le vom stimula comportamentul de cautare-cercetare, creandu-le conditii de bunastare.

Langa stogul de fan Cateva idei despre fan:
Daca este de culoare bruna, a fost prea tarziu taiat sau a fost uscat timp prea indelungat. Astfel se va pierde o cantitate mare de Vitamina E si va avea o valoare nutritiva mai mica.
Este de calitate cel, care are mai putine seminte in el.
Fanul umed, murdar, prafuit sau mucegait nu este recomandat.

Pe langa fanul care va fi permanent in fata lui, accentul va fi pe iarba verde, si alternativ diferite verdeturi, zarzavaturi, fructe, deoarece porcusorul de Guineea necesita hrana bogata in Vitamina C.

Dintii de lapte ai porcusorilor se absorb inca in pantecul mamei si se nasc cu dinti definitivi care, neavand radacina, sunt in permanenta crestere. Fanul si alimentele abrazive, bogate in fibre, ajuta la tocirea si intretinerea lor. Dentitia porcusorului: 2-2 incisivi in fata, iar lateral jos si sus cate 1-1 premolar si 3-3 molari - in total 20 dinti.

Despre dentitie, dinti rupti, cresteri peste masura a dintilor si diferite probleme dento-maxilare informatii detaliate aici.

Verdeata cea mai apreciata si potrivita este iarba verde. Aceasta o putem da in cantitati mari si repetate. Porcusorul salbatic se ascunde in iarba, acest lucru il va face cu drag si cel domestic. In gradinaCand o introducem in meniu dupa o mai lunga sistare (primavara), o vom face treptat, ptr. a nu produce probleme digestive.
Iarba va fi culeasa din zone nepoluate, departe de sosele si de locurile vizitate de caini. Daca iarba este umeda (ploaie, roua etc.), o vom pune la uscat pana se va usca apa de pe ea. Se va evita hranirea cu alimente umede, acestea sunt periculoase mai ales in cazul puilor (poate provoca diaree, sau alte probleme digestive).
Papadia, traista ciobanului, rocoina, trifoiul, trifoiul salbatic sunt si ele o alternativa in alimentatie. Le vom da proaspete si curate.
papadie Putem rasfoi si cartile de plante medicinale, ne vor fi de ajutor la alegerea hranei diversificate. In cantitati f. mici (!) putem oferi porcusorului galbenele, coada soricelului, casul-popii (nalba), susai, musetel, urzica (se va da doar dupa ce s-a ofilit putin), iarba cucului (cimbrisor), cimbru de gradina, tarhon, patlagina, splinuta (varga de aur), salvie (se va da doar f. putin si rar), frunzele si fructele de afin , frunzele si fructele de zmeura, nalba alba (nalba mare), podbal (se utilizeaza doar frunzele!), lipicioasa (cornatei, asprisoara).

Atentie! Vom evita hranirea porcusorului cu verdeturi, legume si fructe murdare, sau cele care au fost tratate cu diferite substante toxice.
Substantele utilizate pentru protectia plantelor (pesticide: insecticide, fungicide, erbicide etc.) pot dauna sanatatii porcusorului, daca consuma asemenea legume, fructe. Trebuie sa stim si faptul ca unele legume pot avea un continut ridicat de nitrati daca acestea sunt tratate cu o cantitate prea mare de ingrasaminte chimice (ajunsi in organism nitratii se tranforma in nitriti, fiind absorbiti in sange se combina cu hemoglobina sangelui transformand aceasta in methaemoglobina, astfel impiedica transportarea oxigenului in tesuturi). La animale aceasta boala poate provoca moartea fatului/fetilor, nastere prematura (sau in cazuri severe, moartea animalului).
Verdeturile, legumele si fructele murdare sunt si ele un factor de risc, la porcusori pot provoca enterita sau alte infectii.

Am gustat si vanata! Niciodata nu vom da porcusorului alimente iuti sau legume care provin din bulbi (ceapa, usturoi etc.). Alimentele noi le vom introduce treptat si doar un singur aliment nou pe zi. Porcusorii vor accepta mai greu hrana pe care nu au consumat-o langa mama lor.

Dintre elementele minerale trebuie subliniata rolul calciului si al fosforului (calciul, fosforul si magneziul sunt constituenti de baza ai oaselor si ai dintilor). Absorbtia calciului de catre organism este influentata de multi factori - vitamine, hormoni, diferite stari (cum ar fi gestatia, alaptarea, cresterea) etc. Pentru a avea o dieta sanatoasa, vom fi atenti la raportul dintre calciu si fosfor, la porcusori proportia optima este de 1,5:1 - 2:1 (Ca:P).
In cazul in care fosforul este prezent intr-o proportie mai mare in dieta, calciul din hrana nu va putea fi absorbit in mod corespunzator de catre organism. Acesta duce la eliminarea calciului din organism prin urina (decalcificare) si poate contribui la formarea pietrelor in rinichi. Cauzele care duc la formarea calculilor renali, pot fi multiple. Analizand compozitia lor se poate determina, daca dieta joaca sau nu un rol in formarea acestor concretiuni.
Partile reproductive ale plantelor - semintele, radacinile - contin o cantitate insemnata de fosfor.

Valoarea nutritiva a unor verdeturi, legume, fructe: vezi tabelul, aici (htm - 282 KB).

Ce buna e mazarea! Voi enumera cateva verdeturi, zarzavaturi si fructe care se pot da porcusorului - alternativ - pe langa iarba verde si fan:
- morcovi
(daca e produs organic/bio, o bucata mai mica se poate da zilnic) castraveti, marar, gulii, frunza de gulii, patrunjel, frunza de patrunjel, frunza de morcovi, ardei gras, frunza de broccoli, sfecla furajera (si frunza), rosii, frunza de conopida, conopida, pastarnac, vanata, salata verde, varza, mere, cirese, piersici, struguri, prune, mandarine, portocale, banane, kiwi, lubenita, pepene, dovleac, dovlecel, matasea frageda de porumb, coaja frageda a stiuletei de porumb, frunza verde a porumbului, sparanghel, mazare frageda in pastaie, napi, frunza de mustar, sfecla rosie, frunza de telina, frunza de ridichi, spanac, frunza de cicoare, andive etc.

- Atentie!
Conopida, gulia, broccoli si varza doar in cantitati mici, deoarece provoaca balonare. La fel si frunza de ridichi, se va da doar in cantitati mici.
Frunza de telina se va da treptat, prima data doar putin. Tulpina groasa se va arunca, fiind greu de digerat.
Salata verde se va da mai rar (!) si numai cateva frunze, deoarece in cantitati mari afecteaza rinichii. Daca este cultivat biologic (e bio), in cantitati mici se pot da. Vom evita cele care provin din surse nesigure, deoarece pot contine pesticide, reziduri chimicale in cantitati ce dauneaza sanatatii porcusorului (femelele gestante si puii fiind cei mai vulnerabili in acest sens). De preferat se vor alege frunzele interioare, cele exterioare putand acumula mai multi nitrati in cazul in care totusi sunt tratate.
Spanacul si frunza de patrunjel contin oxalat, in cantitati mari/prea des repetate pot contribui la formarea pietrelor in rinichi.
Toate fructele se vor da fara samburi iar citricele se vor taia in cubulete mici pentru a nu fi invelite in pielita. In asa fel porcusorii le vor simti imediat gustul, si le vor consuma mai repede.
Cartoful nu (!) este o alegere buna si nu este recomandat. Din cauza continutului inalt de amidon este nesanatos (!) ptr. porcusori. Daca totusi vor primi, se va da f. putin, si vor fi curatate si aruncate straturile verzi de sub coaja cartofului (se formeaza, de obicei la incoltire, un strat verde otravitor - solanina - sub coaja).
Fasole verde nu (!) se va da porcusorilor, in stare cruda contine fazina, o substanta toxica (o lectina) ce se descompune doar prin incalzire.
Nucile, din cauza continutului inalt de calorii, nu sunt recomandate!
Se vor alege in primul rand legumele si fructele de sezon, cat mai proaspete, si se va opta mereu pentru o dieta cat mai variata posibil.
Rebarbara (este toxica pentru ei!) si fasole uscata nu se va da niciodata porcusorului!



Mmmm, ce-mi place! Uneori le putem oferi si grau incoltit sau le putem creste iarba de grau intr-o ladita, este o idee buna mai ales iarna, dar si in cursul anului, fiind o sursa bogata de vitamine si minerale.

Ocazional, A, tu esti aici! Vreau sa ma urc si eu ... in special iarna si/sau primavara devreme, poate primi cateodata si cateva fire de orz verde fraged ce pe langa vitamine si minerale contine si enzime cu efecte benefice lui.

Puii care se nasc cu o greutate foarte mica sau cei care sunt slabi, in primele saptamani pot primi, in fiecare zi chiar, de preferat dimineata, un amestec oparit de tarate si grau incoltit. 10 parti de tarate vom amesteca cu 3 parti de grau incoltit, acest amestec oparim cu putina apa fierbinte, asteptam pana se raceste, apoi punem intr-o tavita. Lasam aprox. o jumatate de ora in fata lor, apoi restul ramas nemancat aruncam. Mai tarziu, in cursul zilei, putem amesteca (combinate cat mai diversificat) mere, morcovi sau castraveti rasi cu fulgi de ovaz, frunza de patrunjel taiat mai marunt etc. Treptat, aceste verdeturi, fructe se vor da in bucati tot mai mari, pentru a le hrani cat mai curand posibil (!) in mod obisnuit, pentru a-si folosi si dintii, rontaind. Fanul nu va lipsi nici la aceste categorii, va fi mereu in fata lor.
Important! Amestecul de tarate si grau incoltit vor primi intotdeauna proaspat, din acest amestec preparat niciodata nu vom pastra nimic pentru a doua zi.

Despre hranirea si ingrijirea puilor orfani - informatii aici!

E recomandat ca porcusorul sa primeasca hrana speciala. Daca nu putem procura, semintele ce ii vom da in functie de nevoi, se vor amesteca in felul urmator:
- 80 % ovaz
- iar restul de 20 % va fi un amestec de orz, grau, porumb si seminte decojite de floarea soarelui.
Cele doua din urma (semintele de porumb si cele de floarea soarelui) se amesteca in cantitati mai mici, deoarece au un nivel ridicat de grasime** si proteine**. Semintele de floarea soarelui se vor da decojite, deoarece coaja poate intra intre dinti provocand multe neplaceri porcusorului (se poate chiar sufoca!).


** Consumarea excesiva a proteinelor duce la obezitate, imbolnaviri, influentand/reducand si coprofagia atat de necesara sustinerii sistemului digestiv (in cazul in care dieta lui ar contine prea multe proteine, el ar consuma o cantitate mult mai mica de boabe cecale, ceea ce ar fi f. nesanatos (!).
Puilor, femelelor care alapteaza si tineretului le vom da seminte de cereale in fiecare zi sau la doua zile odata (depinde de starea de dezvoltare, greutate). Porcusorilor maturi si femelelor gestante le vom da doar de 2-3 ori pe saptamana, in asa fel nu se vor ingrasa si nu se vor imbolnavi.

Daca avem posibilitatea sa procuram hrana granulata (din import) special conceputa pentru ei, nu este nevoie de hranirea cu seminte. In cazul in care va primi hrana special conceputa pentru porcusori, se va da doar fan, iarba proaspata, diferite verdeturi, legume, fructe, aceasta hrana acoperind nevoile porcusorului. Atentie! Hrana pentru iepuri nu este potrivita pentru porcusori, fiind o specie cu alte nevoi. Pe langa acesta hrana de iepuri de multe ori contine si medicamente daunatoare sanatatii porcusorului!

De retinut!
Porcusorii au nevoie de mult fan, verdeata, zarzavaturi, fructe. Aceste mamifere mici nu sunt granivore, si ca urmare alimentele de baza nu vor fi niciodata semintele de cereale!
Ocazional, dar nu prea des (!), putem da porcusorilor si o bucata de paine f. bine uscata (numai in cazul in care nu se sfarama usor), o vor roade cu multa placere. Diferitele dropsuri cu continut de zahar sau batonul cu miere nu (!) sunt recomandate.

Atentie! Porcusorii plimbareti Fata speriata sa nu ajunga la plantele din apartament, deoarece majoritatea plantelor sunt otravitoare pentru ei! Sa avem grija ca in apropierea custii sa nu fie asemenea plante, in cusca sa nu cada asemenea frunze/flori. Sa le tinem departe si de cabluri, pentru a nu le putea rontai.

Alegerea porcusorului de Guineea


Cand cumparati un porc de Guineea trebuie sa-l alegeti cu grija pentru a evita ulterioare probleme si vizite la veterinar. Cel mai bine ar fi sa-l cumparati de la un crescator pentru ca astfel puteti fi siguri ca a fost bine ingrijit si va puteti interesa de parintii din care provine. Daca il cumparati de la un pet shop este mult mai riscant si va trebui sa fiti mai atenti la cumparare. Multe pet shop-uri nu-si ingrijesc animalele si sunt sanse sa achizitionati un porcusor deja bolnav sau in cazul femeleleor deja gestanta. Nu este sanatos pentru femele sa faca pui cand sunt foarte tinere.
Inainte de a cumpara este bine sa va decideti asupra anumitor lucruri cum ar fi rasa si sexul.
Asupra rasei este relativ usor sa va decideti. Exista mai multe rase si mai multe varietati dar in principal trebuie sa va decideti daca vreti sa aiba parul scurt, lung sau cu rozete (vartejuri).
Dupa ce v-ati hotarat asupra rasei va trebui sa alegeti sexul. La exemplarele tinere este foarte greu de determinat cu certitudine sexul. Daca planuiti sa aveti doar un singur individ atunci sexul nu are importanta prea mare, dar daca doriti mai multi indivizi trebuie sa tineti cont de faptul ca masculii se bat intre ei cand sunt in aceeasi cusca. Doi masculi se impaca numai daca au crescut impreuna de mici si nu au fost separati. In general un mascul se "descurca" cu 3 - 4 femele in aceeasi cusca (dar atentie la nesfarsitul sir de urmasi !...).
- Masculii de obicei sunt mai neastamparati, mai distractivi si "gârâie" cand ii scarpini pe spate.
- Femelele de obicei sunt mai calme, mai cuminti, mai sperioase si mai sentimentaliste.
In definitiv nu exista avantaje sau dejavantaje majore care sa influenteze alegerea sexului. Comportarea lor ulterioara depinde in mare masura si de personalitatea individuala a porcusorului.
Inainte sa achizitionati porcul ar fi bine sa analizati pe rand fiecare parte a corpului pentru a cauta indicii care ar putea indica o eventuala boala:

Ochii
Trebuie sa fie clari, fara urme de zgarieturi sau film. Deasemeni sa nu aiba urme de scurgeri sau infectii.
Daca planuiti sa-l duceti la expozitii si concursuri, atunci ochii trebuie sa fie culoarea corecta pentru rasa si varietatea sa.

Urechile
Trebuie sa fie curate pe interior fara urme de mizerie, ceara sau scurgeri. Verificati inprejurul urechilor pentru paduchi sau alti paraziti.
Daca porcul este pentru expozitii va trebui sa fiti atenti ca urechile sa aiba culoarea care trebuie, ca pielea si parul sa se potriveasca, ca urchile sa fie pozitionate corespunzator si sa nu aiba rupturi nedorite.

Nasul
Nu trebuie sa prezinte urme de scurgeri.

Dintii si gura
Gura trebuie sa fie curata. Dintii trebuie sa fie drepti si fara ciobituri. Cand gura este inchisa dintii din fata de deasupra trebuie sa se suprapuna exact peste cei de dedesubt. Nu trebuie sa prezinte scurgeri de saliva.

Barbia si gatul
Nu trebuie sa existe protuberante in jurul barbiei si gatului.

Membrele
Toate membrele trebuie sa fie drepte cand le pipaiti usor de-a lungul osului.

Talpile si degetele
Trebuie sa fie patru(4) degete cu unghii la membrele din fata si trei(3) degete cu unghii la membrele din spate. Nu trebuie sa prezinte simptome de durere in talpa (la calcat).
Pentru exemplarele de expozitie trebuie sa va asigurati ca unghiile sunt de culoarea corespunzatoare varietatii.

Organele genitale
Trebuie sa fie curate, fara urme de diaree sau alte secretii. Nu trebuie sa aiba pustule, zone dureroase sau miros neplacut.

Pieptul si abdomenul
Nu trebuie sa aiba protuberante, denivelari sau indicii de hernie.

Parul si pielea
Parul trebuie sa fie curat, stralucitor si egal peste tot. Nu trebuie sa existe zone fara par sau cu par mestecat. Parul nu ar trebui sa cada cand mangaiati porcul. Pielea trebuie sa arate sanatoasa, fara matreata sau solzi. Nu trebuie sa aiba vanatai sau zgarieturi. Uitati-va cu atentie dupa paduchi sau alti paraziti.
Pentru un animal care trebuie aratat la expozitii si concursuri trebuie sa verificati existenta culorilor nedorite pentru rasa si vaietatea sa. Verificati textura, densitatea si lungimea parului. Daca culorile sunt structurate in pete verificati ca liniile de demarcatie sa fie clare. Petele de culoare trebuie sa fie corect dimensionate pentru varietatea din care face parte.

Umerii
Un porc pentru expozitii trebuie sa aibe umerii la fel de lati ca soldurile.

Deasemeni alte cateva lucruri carora ar trebui sa le acordati atentie:

Miscarile
Sa para cat mai natural, sa nu schioapete si... sa arate bine.

Comportamentul
Sa nu dea semne de agitatie excesiva, sa se scarpine, sa sara intruna fara motiv sau alte miscari nenaturale.

Apetitul
In general un porc de guinea sanatos mananca foarte des si aproape oricand ii dai.

Respiratia
Nimic prea deosebit de remarcat aici, doar sa nu vi se para ceva in neregula. (Totusi verificati)

Aspectul de ansamblu
Trebuie sa fie placut si sa va placa.

Calitatea parintilor
Interesati-va de parintii din care provine.