Uneori le putem oferi si grau incoltit sau le putem creste iarba de grau intr-o ladita, este o idee buna mai ales iarna, dar si in cursul anului, fiind o sursa bogata de vitamine si minerale.
Ocazional, in special iarna si/sau primavara devreme, poate primi cateodata si cateva fire de orz verde fraged ce pe langa vitamine si minerale contine si enzime cu efecte benefice lui.
Puii care se nasc cu o greutate foarte mica sau cei care sunt slabi, in primele saptamani pot primi, in fiecare zi chiar, de preferat dimineata, un amestec oparit de tarate si grau incoltit. 10 parti de tarate vom amesteca cu 3 parti de grau incoltit, acest amestec oparim cu putina apa fierbinte, asteptam pana se raceste, apoi punem intr-o tavita. Lasam aprox. o jumatate de ora in fata lor, apoi restul ramas nemancat aruncam. Mai tarziu, in cursul zilei, putem amesteca (combinate cat mai diversificat) mere, morcovi sau castraveti rasi cu fulgi de ovaz, frunza de patrunjel taiat mai marunt etc. Treptat, aceste verdeturi, fructe se vor da in bucati tot mai mari, pentru a le hrani cat mai curand posibil (!) in mod obisnuit, pentru a-si folosi si dintii, rontaind. Fanul nu va lipsi nici la aceste categorii, va fi mereu in fata lor.
Important! Amestecul de tarate si grau incoltit vor primi intotdeauna proaspat, din acest amestec preparat niciodata nu vom pastra nimic pentru a doua zi.
Despre hranirea si ingrijirea puilor orfani - informatii aici!
E recomandat ca porcusorul sa primeasca hrana speciala. Daca nu putem procura, semintele ce ii vom da in functie de nevoi, se vor amesteca in felul urmator:
- 80 % ovaz
- iar restul de 20 % va fi un amestec de orz, grau, porumb si seminte decojite de floarea soarelui.
Cele doua din urma (semintele de porumb si cele de floarea soarelui) se amesteca in cantitati mai mici, deoarece au un nivel ridicat de grasime** si proteine**. Semintele de floarea soarelui se vor da decojite, deoarece coaja poate intra intre dinti provocand multe neplaceri porcusorului (se poate chiar sufoca!).
** Consumarea excesiva a proteinelor duce la obezitate, imbolnaviri, influentand/reducand si coprofagia atat de necesara sustinerii sistemului digestiv (in cazul in care dieta lui ar contine prea multe proteine, el ar consuma o cantitate mult mai mica de boabe cecale, ceea ce ar fi f. nesanatos (!).
Puilor, femelelor care alapteaza si tineretului le vom da seminte de cereale in fiecare zi sau la doua zile odata (depinde de starea de dezvoltare, greutate). Porcusorilor maturi si femelelor gestante le vom da doar de 2-3 ori pe saptamana, in asa fel nu se vor ingrasa si nu se vor imbolnavi.
Daca avem posibilitatea sa procuram hrana granulata (din import) special conceputa pentru ei, nu este nevoie de hranirea cu seminte. In cazul in care va primi hrana special conceputa pentru porcusori, se va da doar fan, iarba proaspata, diferite verdeturi, legume, fructe, aceasta hrana acoperind nevoile porcusorului. Atentie! Hrana pentru iepuri nu este potrivita pentru porcusori, fiind o specie cu alte nevoi. Pe langa acesta hrana de iepuri de multe ori contine si medicamente daunatoare sanatatii porcusorului!
De retinut!
Porcusorii au nevoie de mult fan, verdeata, zarzavaturi, fructe. Aceste mamifere mici nu sunt granivore, si ca urmare alimentele de baza nu vor fi niciodata semintele de cereale!
Ocazional, dar nu prea des (!), putem da porcusorilor si o bucata de paine f. bine uscata (numai in cazul in care nu se sfarama usor), o vor roade cu multa placere. Diferitele dropsuri cu continut de zahar sau batonul cu miere nu (!) sunt recomandate.
Atentie! Porcusorii plimbareti sa nu ajunga la plantele din apartament, deoarece majoritatea plantelor sunt otravitoare pentru ei! Sa avem grija ca in apropierea custii sa nu fie asemenea plante, in cusca sa nu cada asemenea frunze/flori. Sa le tinem departe si de cabluri, pentru a nu le putea rontai.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu