vineri, 17 aprilie 2009

Pe langa fanul obisnuit de iarba ii putem oferi si alte tipuri de nutreturi fibroase uscate. Fanul alpin (din zona de deal) contine iarba si plante salbatice cu aroma si gust placut porcusorului. Datorita mirosului de ovaz, fanul de ovaz de culoare verde deschis este apetisant pentru porcusor. Se va cosi la inspicare.
Fanul de iarba poate fi amestecat cu diferite alte specii ierboase, ca tarsaca / obsiga (lat. Bromus inermis), obsiga (lat. Bromus erectus, engl. Brome grass/hay), golomat (Dactylis glomerata, orchard grass/cocksfoot grass), firuta angustifolie (Poa pratensis var. angustifolia, narrow-leaved meadow grass), pir crestat (Agropyron cristatum, Crested Wheat grass), ierbaluta (Phalaris arundinacea, canary-grass), firuta de camp (Poa pratensis, Blue-grass). Fanul cel mai des administrat in tarile de vest este cel de timoftica de lunca * (Phleum pratense*, Timothy-hay*), pe care nu doar porcusorul, ci si alte ierbivore agreaza mult. O alternativa e si fanul de ovaz, de orz si de grau, amestecat, ierburile fiind recoltate pentru fan inainte de formarea bobului (la inspicare). Mai rar ii putem da si porumb uscat, tulpina si frunzele uscate ale plantei tinere (nu groase!). In acest fel el se va familiariza cu noi gusturi, varietatea avand o influenta benefica asupra sanatatii lui.

* Nota: timoftica de lunca poate fi confundata cu coada vulpii (Alopecurus pratensis, Meadow Foxtail), si cu timoftica de stepa (Phleum phleoides - Purple-stem Cat's-tail).


Fanul de lucerna contine mult calciu, consumarea lui exagerata poate avea ca rezultat depunerea calciului in rinichi (100 grame fan de lucerna contine 2200 mg calciu). Amestecat cu fan obisnuit se poate da puilor pana la varsta de patru luni, femelelor gestante si celor care alapteaza. Porcusorul adult care in general consuma hrana speciala pe baza de lucerna, sau primeste frecvent pelete lucerna, nu va avea nevoie de acesta. Daca totusi dorim sa ii oferim, ii vom da mai rar, amestecand o mica parte de fan de lucerna cu fanul obisnuit.
Stand cu spatele pare mai bun! Daca suntem alergici la un anumit tip de fan, sa incercam diferite alte amestecuri de fan. Porcusorul nu se poate lipsi de acest nutret atat de important pentru sustinerea sistemului sau digestiv. Pe langa faptul ca asigura necesitatile nutritionale ale porcusorului, fanul toceste si dintii care sunt in permanenta crestere, si are si rolul de a-l stimula mental.
In salbaticie porcusorii se ascund in iarba inalta, aici se simt in siguranta, protejandu-se de pradatori. Circuland in ea isi creaza adevarate tunele si/sau pasaje supraterane, majoritatea timpului petrecandu-si mancand, participand in mod colectiv la cautarea hranei, alergand in lung si-n lat. Ce gustos e fanul!Sprijinim acest comportament natural la cei domestici, daca pe langa fanul pus in suport, ocazional le oferim cate o mana-doua de fan si in cusca, direct pe talas, peste ascunzatoare/tunel construit din lemn, si/sau in coltul casutei. Se vor bucura, isi vor vara capul in el, se vor imbulzi in jurul lui, se vor baga in el. Pentru ei fanul nu este doar iarba furajera mult agreata, fanul pentru ei e ca un adapost ce creste sentimentul lor de siguranta, stimuland in acelasi timp si comportamentul lor de explorare.

Sa avem grija, ca firele de fan sa nu fie prea groase, cu varfuri intepatoare, deoarece acestea intamplator pot rani ochii porcusorului. Fanul cu fire mai groase si varfuri ascutite vom aseza in suport, in cusca punandu-le doar fan cu fire subtiri si moi (otava, iarba taiata a doua oara).
Daca suntem generosi cu fanul (avem o sursa bogata de fan), si acoperim o parte a talasului cu fan, sa avem grija ca acesta sa fie schimbat la timp. Fanul nu are putere de absorbire si se murdareste repede. Fanul murdar, umed, mucegait cauzeaza tulburari digestive, si este un mediu favorabil de inmultire a bacteriilor, ciupercilor.
Hmmm, ce bine miroase! Daca unul sau altul dintre porcusorii nostri consuma o cantitate prea mica de fan, sau a ajuns la noi dintr-un mediu in care nu a primit fan (din pacate si acest lucru se poate intampla), il putem stimula sa consume, ascunzand in fan cateva fire de verdeata, bucati de legume, modificand din cand in cand si habitatul lor. Reasezand putin diferit accesoriile, sau variandu-le cu altele noi (hamac, tunel, casuta, trepte spre "acoperisul" casutei, etc.) si punand fanul in/pe/langa acestea, le vom stimula comportamentul de cautare-cercetare, creandu-le conditii de bunastare.

Langa stogul de fan Cateva idei despre fan:
Daca este de culoare bruna, a fost prea tarziu taiat sau a fost uscat timp prea indelungat. Astfel se va pierde o cantitate mare de Vitamina E si va avea o valoare nutritiva mai mica.
Este de calitate cel, care are mai putine seminte in el.
Fanul umed, murdar, prafuit sau mucegait nu este recomandat.

Pe langa fanul care va fi permanent in fata lui, accentul va fi pe iarba verde, si alternativ diferite verdeturi, zarzavaturi, fructe, deoarece porcusorul de Guineea necesita hrana bogata in Vitamina C.

Dintii de lapte ai porcusorilor se absorb inca in pantecul mamei si se nasc cu dinti definitivi care, neavand radacina, sunt in permanenta crestere. Fanul si alimentele abrazive, bogate in fibre, ajuta la tocirea si intretinerea lor. Dentitia porcusorului: 2-2 incisivi in fata, iar lateral jos si sus cate 1-1 premolar si 3-3 molari - in total 20 dinti.

Despre dentitie, dinti rupti, cresteri peste masura a dintilor si diferite probleme dento-maxilare informatii detaliate aici.

Verdeata cea mai apreciata si potrivita este iarba verde. Aceasta o putem da in cantitati mari si repetate. Porcusorul salbatic se ascunde in iarba, acest lucru il va face cu drag si cel domestic. In gradinaCand o introducem in meniu dupa o mai lunga sistare (primavara), o vom face treptat, ptr. a nu produce probleme digestive.
Iarba va fi culeasa din zone nepoluate, departe de sosele si de locurile vizitate de caini. Daca iarba este umeda (ploaie, roua etc.), o vom pune la uscat pana se va usca apa de pe ea. Se va evita hranirea cu alimente umede, acestea sunt periculoase mai ales in cazul puilor (poate provoca diaree, sau alte probleme digestive).
Papadia, traista ciobanului, rocoina, trifoiul, trifoiul salbatic sunt si ele o alternativa in alimentatie. Le vom da proaspete si curate.
papadie Putem rasfoi si cartile de plante medicinale, ne vor fi de ajutor la alegerea hranei diversificate. In cantitati f. mici (!) putem oferi porcusorului galbenele, coada soricelului, casul-popii (nalba), susai, musetel, urzica (se va da doar dupa ce s-a ofilit putin), iarba cucului (cimbrisor), cimbru de gradina, tarhon, patlagina, splinuta (varga de aur), salvie (se va da doar f. putin si rar), frunzele si fructele de afin , frunzele si fructele de zmeura, nalba alba (nalba mare), podbal (se utilizeaza doar frunzele!), lipicioasa (cornatei, asprisoara).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu