Atentie! Vom evita hranirea porcusorului cu verdeturi, legume si fructe murdare, sau cele care au fost tratate cu diferite substante toxice.
Substantele utilizate pentru protectia plantelor (pesticide: insecticide, fungicide, erbicide etc.) pot dauna sanatatii porcusorului, daca consuma asemenea legume, fructe. Trebuie sa stim si faptul ca unele legume pot avea un continut ridicat de nitrati daca acestea sunt tratate cu o cantitate prea mare de ingrasaminte chimice (ajunsi in organism nitratii se tranforma in nitriti, fiind absorbiti in sange se combina cu hemoglobina sangelui transformand aceasta in methaemoglobina, astfel impiedica transportarea oxigenului in tesuturi). La animale aceasta boala poate provoca moartea fatului/fetilor, nastere prematura (sau in cazuri severe, moartea animalului).
Verdeturile, legumele si fructele murdare sunt si ele un factor de risc, la porcusori pot provoca enterita sau alte infectii.
Niciodata nu vom da porcusorului alimente iuti sau legume care provin din bulbi (ceapa, usturoi etc.). Alimentele noi le vom introduce treptat si doar un singur aliment nou pe zi. Porcusorii vor accepta mai greu hrana pe care nu au consumat-o langa mama lor.
Dintre elementele minerale trebuie subliniata rolul calciului si al fosforului (calciul, fosforul si magneziul sunt constituenti de baza ai oaselor si ai dintilor). Absorbtia calciului de catre organism este influentata de multi factori - vitamine, hormoni, diferite stari (cum ar fi gestatia, alaptarea, cresterea) etc. Pentru a avea o dieta sanatoasa, vom fi atenti la raportul dintre calciu si fosfor, la porcusori proportia optima este de 1,5:1 - 2:1 (Ca:P).
In cazul in care fosforul este prezent intr-o proportie mai mare in dieta, calciul din hrana nu va putea fi absorbit in mod corespunzator de catre organism. Acesta duce la eliminarea calciului din organism prin urina (decalcificare) si poate contribui la formarea pietrelor in rinichi. Cauzele care duc la formarea calculilor renali, pot fi multiple. Analizand compozitia lor se poate determina, daca dieta joaca sau nu un rol in formarea acestor concretiuni.
Partile reproductive ale plantelor - semintele, radacinile - contin o cantitate insemnata de fosfor.
Valoarea nutritiva a unor verdeturi, legume, fructe: vezi tabelul, aici (htm - 282 KB).
Voi enumera cateva verdeturi, zarzavaturi si fructe care se pot da porcusorului - alternativ - pe langa iarba verde si fan:
- morcovi (daca e produs organic/bio, o bucata mai mica se poate da zilnic) castraveti, marar, gulii, frunza de gulii, patrunjel, frunza de patrunjel, frunza de morcovi, ardei gras, frunza de broccoli, sfecla furajera (si frunza), rosii, frunza de conopida, conopida, pastarnac, vanata, salata verde, varza, mere, cirese, piersici, struguri, prune, mandarine, portocale, banane, kiwi, lubenita, pepene, dovleac, dovlecel, matasea frageda de porumb, coaja frageda a stiuletei de porumb, frunza verde a porumbului, sparanghel, mazare frageda in pastaie, napi, frunza de mustar, sfecla rosie, frunza de telina, frunza de ridichi, spanac, frunza de cicoare, andive etc.
- Atentie!
Conopida, gulia, broccoli si varza doar in cantitati mici, deoarece provoaca balonare. La fel si frunza de ridichi, se va da doar in cantitati mici.
Frunza de telina se va da treptat, prima data doar putin. Tulpina groasa se va arunca, fiind greu de digerat.
Salata verde se va da mai rar (!) si numai cateva frunze, deoarece in cantitati mari afecteaza rinichii. Daca este cultivat biologic (e bio), in cantitati mici se pot da. Vom evita cele care provin din surse nesigure, deoarece pot contine pesticide, reziduri chimicale in cantitati ce dauneaza sanatatii porcusorului (femelele gestante si puii fiind cei mai vulnerabili in acest sens). De preferat se vor alege frunzele interioare, cele exterioare putand acumula mai multi nitrati in cazul in care totusi sunt tratate.
Spanacul si frunza de patrunjel contin oxalat, in cantitati mari/prea des repetate pot contribui la formarea pietrelor in rinichi.
Toate fructele se vor da fara samburi iar citricele se vor taia in cubulete mici pentru a nu fi invelite in pielita. In asa fel porcusorii le vor simti imediat gustul, si le vor consuma mai repede.
Cartoful nu (!) este o alegere buna si nu este recomandat. Din cauza continutului inalt de amidon este nesanatos (!) ptr. porcusori. Daca totusi vor primi, se va da f. putin, si vor fi curatate si aruncate straturile verzi de sub coaja cartofului (se formeaza, de obicei la incoltire, un strat verde otravitor - solanina - sub coaja).
Fasole verde nu (!) se va da porcusorilor, in stare cruda contine fazina, o substanta toxica (o lectina) ce se descompune doar prin incalzire.
Nucile, din cauza continutului inalt de calorii, nu sunt recomandate!
Se vor alege in primul rand legumele si fructele de sezon, cat mai proaspete, si se va opta mereu pentru o dieta cat mai variata posibil.
Rebarbara (este toxica pentru ei!) si fasole uscata nu se va da niciodata porcusorului!
vineri, 17 aprilie 2009
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu